Milí přátelé Moravy a vlajkové iniciativy, milí Moravané a Moravanky,

je to přesně deset let, kdy Moravská národní obec zahájila iniciativu „Za vyvěšování moravské vlajky“ ve svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje, patronů Moravy. Za tu dobu jsme urazili kus cesty ke znovuobjevování Moravy a moravské identity široké veřejnosti s výsledkem, ve který jsme v počátcích ani nedoufali.

V roce 2019 jsme vyčkávali se zveřejněním seznamu obcí, protože bylo nutné kontaktovat nově zvolené starosty, zda budou ve vyvěšování vlajky pokračovat. Noví lidé na obcích byli většinou informováni a bez problémů v akci vlajka navazují ve všech koutech Moravy, ať už na Moravské vysočině nebo na Moravském Slovácku, či na Hané.

S mírnou nadsázkou se ptáme, má-li ještě smysl v této iniciativě pokračovat. Obce přece vyvěšují moravskou vlajku na Cyrila a Metoděje samy bez vyzývání i bez toho, že by jim to ukládal zákon tak jako v případě vlajky státní. Dobrovolně, rády, z úcty k cyrilometodějské tradici a Moravě. Zdá se, že důvody, pro které tato iniciativa vznikla – probudit moravský patriotismus a zájem veřejnosti o Moravu, pomalu pomíjí.
„Vlajku vyvěšujeme už několik let, jenom jsme vám to asi zapomněli oznámit,“ říkají například v Březí nebo Bobrůvce na Žďársku, Vranově nad Dyjí a dalších obcích, a tak se to trochu vymyká kontrole a ztrácíme přehled. Není ale zrovna tohle cílem iniciativy? Vlajka se už bude na Cyrila a Metoděje vyvěšovat možná navždy, Moravská národní obec to bude nějaký čas pozorovat a sem tam připomínat, ale většina obcí má toto datum již spojené nejen s příchodem věrozvěstů na Velkou Moravu, ale také s moravskou vlajkou.

Když si myslíte, že vás už nemůže nic překvapit …
K počtu obcí, a které to jsou letos poprvé. Oproti minulému roku jsme nečekaně poskočili o dalších přibližně 100 obcí. Byla překročena magická hranice – 1500 radnic zapojených do iniciativy nebo opakovaně vyvěšujících moravskou vlajku (z celkových cca 1900 obcí na Moravě). Zajisté úspěch, ale stále máme co na práci.

Díky Stanislavu Blažkovi se podařilo ještě před oficiálním zahájením iniciativy přijmout do rodiny vlajkových obcí Hukvaldy, rodiště nejslavnějšího moravského skladatele Leoše Janáčka. Příjemným překvapením je město Napajedla, které rovněž před zahájením prostřednictvím pana místostarosty oznámilo, že letos poprvé vyvěsí vlajku. Pak už následovaly další zajímavé novinky, například Velká nad Veličkou, Ostrožská Lhota, Ostrožská Nová Ves, velmi nás těší účast městyse Buchlovice s jeho zámkem, barokním klenotem mezi šlechtickými sídly, Hradčovice: „rozhodli jsme se okamžitě, jsme srdcem Moraváci“, Záhorovice, Zlechov, Březí, Klentnice na Břeclavsku…

Po loňských volbách se také projevily změny v zastupitelstvech – pro naši iniciativu pozitivně. K tomu se někdy příště vrátíme, nová generace je bezprostřední a pro moravský patriotismus plná pochopení.

V tomto momentě se zdálo, že letošní rok iniciativy můžeme již pomalu hodnotit, ale velká překvapení nás teprve čekala …

Lenka Holaňová, místopředsedkyně Moravské národní obce