V uplynulých dnech spatřila světlo světa oficiálně vydána pamětní bankovka s motivem Svatého Hostýna. „Bylo vydáno 600 kusů pamětní bankovky. Vytištěna je na bankovkovém ceninovém papíře. Tento papír obsahuje vodotisk a ochranná vlákna reagující na infračervené světlo,“ uvedl Martin Herzán z Česko-rakouského mírového hnutí Karla I., které bankovku vydalo. Bankovka má dále hologram, který pod určitým úhlem světla vytváří barevný obrazec zeměkoule.

„Z marketingového hlediska je nyní ta nejhorší možná doba pro vznik takového předmětu. Obchody i kulturní instituce jsou zavřené, lidi mají jiné starosti a černé myšlenky,“ uvědomuje si Herzán. „Přesto tato bankovka vznikla právě v této době, protože kouzlo je právě v tom, že i v beznadějné a bezduché době pandemie se zde zrodilo něco pěkného, netradičního, co přivede na jiné myšlenky,“ dodává Martin Herzán.

Měla by se jednat o první bankovku na světě, na které se objevuje i císař František Josef I. a jeho synovec a poslední český král Karel I., kterého papež v roce 2004 prohlásil za blahoslaveného. Císař František Josef I. Svatý Hostýn osobně navštívil v roce 1897. Mimo jiné zde také položil základní kámen dnešní kaple Svatého Kříže s rozhlednou. „V roce 1908 na Svatém Hostýně postavili svému císaři i pomník k výročí 60 let panování,“ řekl Herzán.

Zdroj: https://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/1000-korun-moravskych-svaty-hostyn-ma-svoji-bankovku-20210327.html?fbclid=IwAR3QGn2fMbnEO5h_kviJh6Tlj2Fptud3LhyMjqbaJp7HhkKHl8-ywvv0Yrw