Vážení přátelé a příznivci iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“,

vítáme vás u průběžných zpráv z devátého ročníku. Při příležitosti státního svátku příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu bude dne 5. července opět v obcích a městech vlát moravská vlajka jako pocta cyrilometodějské tradici a moravské zemi.

Výzva Výzva obsahující cenné informace o historii moravské vlajky a tradici jejího používání byla doručována do vybraných regionů naší vlasti. Přestože stále ještě čekáme na rozhodnutí samospráv, můžeme již dnes konstatovat, že patriotských obcí na naší vlajkové mapě opět výrazně přibylo. Počet přes 1400 obcí, které jsou zapojené do iniciativy nebo opakovaně vyvěšují moravskou vlajku, představuje již přibližně tři čtvrtiny z celkového počtu.

Poctu a příslušnost k Moravě potvrzuje poprvé mnoho obcí v olomouckém a šumperském okrese. Mezi nejvýraznější na Olomoucku patří město Velká Bystřice, Město Libavá, městys Dub nad Moravou a obec Hlubočky s počtem přes čtyři tisíce obyvatel. V Hlubočkách jsme se dověděli jednu zajímavost. Že se dosud Hlubočky nezúčastňovaly naší iniciativy nebylo nedostatkem moravského patriotismu, ale technickými možnostmi: „Uvědomujeme si, že Morava je základ státu, objednali jsme třetí stožár a vlajku budeme vyvěšovat i do budoucna,“ potěšil nás pan starosta. S podobnými problémy se bohužel potýkají i jinde.

Na Šumpersku se letos rozhodli vyvěšovat vlajku Moravy například v Nemili u Zábřeha, v Rájci, Písařově či Jindřichově. Samotné město Šumperk je naší vlajkové iniciativě nakloněno již osm let a dokonce tu na radnici mají vlajku vyvěšenou trvale celoročně.

Iniciativa Moravské národní obce si klade za cíl připomínat zemi Moravu, její historii, tradice a kulturu. V rozhovorech představitelé samospráv často patriotismus vyjadřují i vlastní moravskou identitou a hlásí se k Moravě jako Moravané či lidově „Moraváci“. I letos jsme vyslechli mnoho vyznání a projevů moravanství, za všechny Kozárov na Blanensku: „Jsme Moravané tělem i duší a neříkám to jenom tak, všichni to tady myslíme vážně!“ prozradil pan starosta. Je velká škoda, že na této malé ploše nemůžeme vypsat všechno, o čem jsme si se starosty povídali, jistě by to potěšilo každého moravského patriota. V tomto momentě zatím jenom poděkujeme všem představitelům obcí a pokračujeme dále ve vyjednávání.

Lenka Holaňová, 1. místopředsedkyně Moravské národní obce