Slavnosti moravského uzeného se uskuteční v sobotu 3.3 a v neděli 4.3 od 9.30 na hradě Veveří. Vstupné 130,- Kč.

Krále moravských uzenářů zvolí lidé o víkendu na Slavnostech moravského uzeného na Veveří. Kromě masa ochutnají i vína.

Hodování, které se vyrovná tomu, jaké si kdysi na hradě Veveří užívala šlechta, zažijí o víkendu návštěvníci Slavností moravského uzeného. Tradiční akce se na hradě koná již po šesté. „Letos bude větší než v předchozích letech, zabrali jsme totiž celý hrad. Ve vnitřním hradu vznikne zóna pro děti,“ pozval ředitel akce Michal Burian. Návštěvníci ochutnají výrobky od osmi uzenářství. Kromě moravského uzeného si lidé pochutnají i na párcích, klobáskách, slaninách a dalších lahůdkách. Dobře se nejen najedí, ale i napijí. „Připravili jsme velký vytápěný stan, ve kterém lidé ochutnají vína od dvanácti malých rodinných vinařství,“ lákal Burian.

V neděli na návštěvníky čeká hned několik zážitků. Přední brněnský šéfkuchař před zraky lidí připraví pokrmy vysoké gastronomie z moravského uzeného, na řízených degustacích lidé mohou soutěžit o netradiční zážitek. „Výherci si budou moct sami zkusit sabráž – otevřou šampaňské šavlí,“ zmínil ředitel. Pod vedením řezníka Luboše Hadače si lidé vyrobí vlastní klobásy.

V předchozích letech akci vždy navštívilo několik tisíc lidí. Na jejich nápor se chystá i brněnský dopravní podnik. „Operativně posílíme dopravu na lince 303 k hradu Veveří,“ řekl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/lide-si-vyrobi-vlastni-klobasy-a-zvoli-krale-moravskeho-uzeneho-20180301.html