Vážení a milí Moravané a přátelé Moravy,

iniciativa za vyvěšování moravské vlajky vstoupila do druhé dekády. Na Moravě se dnes již oslava svátku příchodu slovanských věrozvěstů, patronů Moravy sv. Cyrila a Metoděje bez moravské vlajky neobejde. Po 11 letech je na seznamu obcí vyvěšujících moravskou vlajku drtivá většina Moravy – 1550 obcí. Namítnete možná, a co? Nic se nestalo, žádné cinkání klíči, dokonce čím více vlajek, tím více z centra vymazávání a ignorace Moravy a všeho moravského. Ale stalo se. Morava dává světu klidně a jasně na zřetel, že je tady, a že je třeba s ní počítat. Že není jenom nějaký folklorní ostrov, kam zajedou páni z města o víkendu, když se chtějí pobavit a nechat se hostit domorodci. Nejen z množství obcí, máme radost i z nového nezávislého média Zprávy z Moravy, které se zabývá událostmi na Moravě výhradně z pohledu zevnitř, očima nás obyvatel Moravy. Jistě budou přibývat další.

Vzhledem k jarní epidemii jsme zvažovali, zda vůbec obce oslovovat, zatěžovat je dalšími starostmi. Nechtěli jsme ale přerušit tradici. Někde se nám opravdu omluvili, že dělají jenom to nejnutnější a ostatní odmítají. Proto nově připojené obce, ač jich není mnoho, jsou pro nás mimořádně cenné a jejich účasti si nesmírně vážíme. Mezi prvními, kdo kladně reagoval na naši výzvu, bylo město Fryšták v okrese Zlín, kde si pořizují hned dvě vlajky a připojují se dlouhodobě. Rovněž město Karolinka na Vsetínsku. Město založené na sklářské tradici, která v těchto dnech bohužel končí. Sklárna je ve městě jediným zaměstnavatelem a výroba včetně veškeré technologie se přesunuje do Nového Boru. Je tak zasaženo nejen město, ale i celá Morava. Se vší účastí přejeme Karolince sílu k novému začátku. Na Vsetínsku kromě Karolinky zapisujeme na seznam obcí ještě Pržno, Střítež nad Bečvou, Vigantice. Na Hodonínsku vlajku vyvěsí Hrubá Vrbka a Kozojídky, Břeclavsko zastupují Velké Hostěrádky, Milovice.

Moravská národní obec došla daleko, ale cesta nekončí. Je mnoho způsobů, možných iniciativ, jak lidem připomínat a přibližovat kulturu, tradice a historii Moravy. Jedním z nich je například návrat výuky o Moravě do škol nebo momentálně ostře sledovaná zemská hranice mezi Moravou a Čechami. Necílíme k tomu, aby byla Morava vnímána jako sebevědomý útvar, ale aby takovým skutečně byla a aby takoví byli samotní Moravané. Hrdí, neponížení a s hlavou vzhůru. Ukazuje se, že velkou nadějí pro Moravu jsou mladí lidé, nezatížení strachy a stíny minulosti. Vyvěšením vlajky obce vyjadřují zemský patriotismus, úctu k moravským tradicím, kultuře a tisícileté historii Moravy. Máte rádi Moravu? Klidně to můžete říct nahlas! Není to nic, co by odporovalo tradičním hodnotám, nic čeho je třeba se obávat. Mít strach znamená nechat si řídit své životy, strach je nástroj k ovládání lidí a patří do muzea totality.

Závěrem optimisticky citace z jedné obce, která se paradoxně k iniciativě nepřipojila:
„Zatím jsme se tady nedohodli, ale vydržte, ono to k tomu dospěje,“ řekl pan starosta s úsměvem.

VYDRŽÍME!

Lenka Holaňová, 1. místopředsedkyně Moravské národní obce

zdroj: www.zamoravu.cz